Mäklarsamfundets rekommendationer

STÄDNING Så här lämnar du bostaden i välstädat skick …


Kraven på avflyttningsstädning är mycket höga. Städningen är en del i överlåtelsen och har inte annat avtalats ska bostaden vara väl städad och rengjord vid köparens tillträde.

En avflyttningsstädning är en totalrengöring av en bostad och mycket omfattande – väl rengjord är bostaden när alla fläckar, smuts och damm är avlägsnade.
Köpare och säljare bör tillsammans komma överens om en plan för utoch inflyttning. Lämpligast är att utflyttning och städ ning sker innan köparen flyttar in.

Bostadsrum


Samtliga målade ytor inkl. utrymmen mellan element och väggar rengörs. Fönster tvättas in- och utvändigt, fönsterbågar, snickerier och persienner torkas av.
Garderober, garderobsinredning och yta ovanpå garderob rengörs. Golv, golvlister och trösklar avtorkas. Krokar efter tavlor samt dekaler och liknande borttages.

Kök


Samma moment utförs som betr bostadsrum ovan.
Taket tvättas (om det är målat). Spisen rengörs ut- och invändigt och golvoch väggytor bakom spisen rengöres på alla sidor. Armaturer nedmonteras och diskas.
Köksfläkt samt ventiler rengörs inoch utvändigt. Kyl, sval och frys avfrostas och rengörs inoch utvändigt på alla sidor samt luftas.
Överskåp samt utrymmen bakom kyl och frys rengörs väl.

Badrum, WC


Badrumsskåp rengörs och speglar tvättas. Toalettstol, tvättställ samt badkar/duschkabin rengörs noggrant på in och utsidor.
Golvbrunnar rensas. Väggar och golv rengörs.

Grovkök


Tvättmaskin, torktumlare och torkskåp rengörs och avtorkas och filtren rensas. Golvbrunnar och ventiler rengörs. Förvaringsutrymmen rengörs.

Övriga utrymmen


rengörs noggrant på motsvarande sätt.

Tomt och trädgård


ska lämnas i vårdat skick och städas så att endast sådant som normalt bör finnas på en villatomt finns kvar. Skrot och byggavfall tas bort.

Vi är tillgängliga

  • 24 timmar om dygnet
  • 7 dagar i veckan

Vi finns i hela Skaraborg, för dig!